Magula flere viner

Spennende fra Slovakia

I motsetning til Jan Tore (?) har ikke jeg Slovakia lengst fremme i pannebrasken når jeg doomscroller vinmonopolet.no på jakt etter nye godbiter for kjelleren. Disse vinene fra Magula er en positiv opplevelse, og noen av dem kan kanskje hjelpe til å krysse av et par nye druer for den som samler på sånt.

Som med mange av de kommunistisk styrte landene, har det lenge vært dårlige kår for vinproduksjon. Den planmessige landbruksøkonomien førte mange steder til at vinranker ble rykket opp og byttet ut med andre vekster. Andre steder fortsatte vinproduksjonen – men med et ensidig fokus på masseproduksjon har både den teknologiske- og kvalitetsutviklingen stått stille i de fleste tidligere sosialiststatene.

Røde viner i klassisk stil

Slik det ofte er med jordbruk, begynner ting å spire. Det skjer også så smått i Slovakia. En viktig eksponent kan være den tyske stjerneprodusenten Egon Müllers samarbeid med Chateau Bela, hvor han lager klassiske rieslinger. Magula lager viner i en litt annen stil, som strekker seg fra nokså klassisk uttrykk til mer lavintervensjonsviner.

For meg er det de to røde vinene i klassisk stil som appellerer mest, og spesielt Cerveny Vlk synes jeg viser fin utvikling. Den kan bringe tonene mot en Bordeaux med begynnende utvikling på nesen, mens strukturen nok er mer syrepreget og dessuten annerledes i sin oppbygging. Både den og Frankovkaen (som altså er blaufränkish) er interessante introduksjoner til et vinland som i dag bare så vidt er i støpeskjeen.

Smaksnotater Magula

Magula Frankovka
Slovakia Fruktstein, steinknuseverk, sur kirsebær, urter. Medium+ syre, medium fylde, lav+ tannin. Tørr. Fruktdrevet gjennom hele smaksbildet. Fin struktur i avslutning. 
325,–
89 poeng

Magula Cerveny Vlk Red Wolf
Slovakia Kirsebær, cedertre, bjørnebær, lær, mørk sjokolade, harmonisk. Medium+ syre, medium fylde, medium- tannin, tørr. 
338,–
90 poeng

Magula Carboniq 2019
Slovakia Mørke bær, sure kirsebær, lett røyk, urter. Medium+ syre, medium fylde, medium tannin, tørr. Syrlig-bittert gjennom smaksbildet. Lett bitter avslutning. 
269,–
87 poeng

Magula Veltlín 2018
Slovakia Lett røykpreg, epler, fersken, hvit pepper. Fruktig gjennom smaksbildet. Medium syre, medium fylde, tørr. Harmonisk. 
298,–
89 poeng

Magula Oranzovy Vlk Orange Wolf
Slovakia Røyk, fersken, steinknuseverk, urter. Medium(+) syre, medium fylde, medium- tannin, tørr. Svært røykaktig i gjennom smaksbildet. Fruktig avslutning. Lang ettersmak. Prøv til retter av svin. 
339,–
87 poeng

Magula Vlassky Rizling
Slovakia Appelsinblomst, grønne urter, gress, røyk. Medium syre, lav+ fyre, tørr. Syrlig og lett vegetal. 
276,–
86 poeng

Kjøp vinboken "Vin på ville veier"

Leave a Reply