Høsten er godt i gang, og selv om bergensværet er sedvanlig schizofrent, er det sikkert at det er mindre og mindre trivelig å være utendørs. Det gir mer tid på kjøkkenet. Rettene skal gjerne være rikere og kraftigere – og da må vinene holde følge. Vi lager retter som boeuf bourguignon og coq au vin, eller mer hjemlige retter som sosekjøtt eller viltgryter. Lam er på menyen, og de heldigste av oss har også tilgang til selv- eller borteskutt vilt.
Sammen med disse rettene, skal det rikere viner til. Selv om jeg resten av året oftest tenderer mot de lettere rødvinene, kan denne tiden godt komme litt mer trøkk i glasset for å hamle opp med de rike rettene som tilhører sesongen. Da er ikke viner fra Rhône et så dumt valg.
Forvirrende appellasjon
Viner fra Rhône, og spesielt fra monsterappellasjonen Cotes du Rhone (CDR) har lenge hatt et litt frynsete rykte. Grunnen til det, er at området hvor du kan dyrke CDR er veldig stort, og reglene avslappet. En CDR kan være en blandingsvin, uten eller nesten uten den smaksrike syrahdruen fra sør, eller den kan bestå 100% av den samme druen i nord. Den kan være saftaktig og intetsigende, slik den er i mange supermarkedeksemplarer, eller ganske fyldig og strukturert. De kan dessuten også være hvite, selv om hvite CDR-viner produseres i langt mindre monn enn deres røde søsken. Oftest er vinene som går under appellasjonen Cotes du Rhone ganske rimelige. Det er med andre ord litt hit and miss om vinene er gode eller ikke.
Har du lyst å smake viner fra Nord-Rhone? Håvard har skrevet om et par Cote Rotie-viner her.
Med historie fra romertiden
Chateau Mont-Redon er et ganske nytt vinhus på det norske markedet. Vinmarkene deres har vært dyrket siden romertiden, og allerede i 1344 ble “Mourredon” omtalt blant pavens eiendommer i området. Henri Plantin overtok eiendommen i 1923, og utvidet vinmarkene. Deretter har huset vært i han og hans etterkommeres eie. I dag er Mont-Redon en vesentlig produsent med 100 hektar i Chateauneuf-du-Pape alene, og mindre beplantninger i CDR og Lirac.
Huset er opptatt av bærekraft, og var blant de første i regionen til å installere et renseanlegg, og å tenke holistisk rundt vinproduksjonen. De har også bygget flere kjellere 8 meter under bakken for å sikre stabil temperatur, og dermed slippe å bruke energi på temperaturregulering.
Du kan lese mine smaksnotater fra vinene under. Om jeg skulle velge, ville jeg ha drukket den hvite til en litt rikere kyllingrett, f.eks. poulet à la une bonne femme. Den røde CDR’en kan godt få følge av en av de franske grytene jeg nevnte i innledningen. Chateauneufen har nok kraft til at rike lammeretter og vilt går bra til. Den bør være en innertier til ovnsbakt lammelår med rotgrønnsaker og sjy!
Smaksnotat
Ch. Mont-Redon Chateauneuf-du-Pape 2016
Rhône sør, Frankrike Høy- intensitet duft av modne bær, treverk, vanilje, kakao, blå plommer, plommestein og provencalske urter, som altså vil si at den er noe utviklet på duft. Medium syre, høy- fylde, medium tannin. Fruktig anslag av litt varm frukt. Strammer seg fint opp avslutningen. Jeg kjenner også litt alkoholvarme i slutten av smaksbildet, men det er jo stilen i området. God introduksjon til Chateauneuf-du-Pape.
395,40 kr
89 poeng
Mont-Redon Reserve Blanc 2019
Rhône sør, Frankrike Åpen, medium intens duft av epler, gule blomster, sitron, litchi, honningmelon og urter. Medium syre, medium+ fyldig, tørr. Fruktig gjennom hele smaksbildet. Tydelig fruktighet, med litt jelly beans-aktig avslutning. Litt tydelig alkohol, men ellers en god vin som er vel verdt prisen!
189,60 kr
85 poeng
Mont-Redon Cotes du Rhone 2018
Rhône sør, Frankrike Medium intens på duft, med toner av mørke modne bær: bjørnebær og solbær, og nesten som hegg. Pepper og tørket provencalsk krydder. Medium syre, medium fylde, medium- tannin. Bærpreget gjennom smaksbildet. Nødvendig strukturerende avslutning. Balanserer på eggen av å være litt syresvak, men faller ned på riktig side. Friske bær i ettersmaken. Godt for prisen!
187,90 kr
86 poeng