Østerriksk natur

Det er ikke så mange år siden jeg smakte noe fra Claus Preisinger første gang. Det var kanskje hans Ancestral (en pet nat) eller Kalkundkiesel, og de gjorde dypt nok inntrykk til at det ble viner jeg ofte kommer tilbake til når jeg ser dem på vinkartet eller på mitt lokale pol.

Den unge vinmakeren (født i 1980, så alt er relativt) begynte å produsere vin i 2000, og har få, men sterke prinsipper. I vinmarken følger han Rudolf Steiner, i kjelleren er han kvalitetspurist og i livet ukomplisert – alt i følge han selv. Ser man bilder av huset hans og vinmarkene, er det lett å forstå hvorfor han liker seg bedre i et ekte åpent landskap, enn i storbyversjonens utgave av åpent landskap – kontoret.

Pannonia natur 2017

Preisinger holder til i Østerrike, nærmere bestemt, Neusiedlersee. Han er medlem av en slags interessegruppe for vinmakere i området rundt Neusiedlersee, Pannobile, som utveksler ideer og møtes jevnlig. Deres mål er å lage viner typisk for området av høy kvalitet. En hvit og en rød vin fra hver produsent blir hvert år merke med Pannobile. Et lite tips om du vil teste god, lavintervensjonsvin fra Østerrike.

Preisingers viner har fått en varm velkomst i Norge, og starter på 170 kroner. Håvard har tidligere tidligere skrevet om sitt møte med punk i vinverdenen på Nattverden her: https://www.nattverden.com/smakt/ei-flaske-punk-puzta-libre-2016/.

Pannonia natur 2017

En må noen tiere opp i pris i forhold til Pusztsa Libre om man velger Pannonia natur. Til gjengjeld kan du også spise bedre mat enn pølse til denne, og du trenger definitivt ikke å ha noe iboende ønske om å bli grafittikunstner for å nyte den til det fulle.

Fargen er i den rødlilla sjangeren, nydelig transparen, og det dufter av mørke bær, skogens blomster og gammeldagse bringebærdrops. Fin konsentrasjon av mørke bær, modne, men friske moreller krydder og lakrisrot. En pen avslutning på en vin som fremstår som et særdeles godt og matvennlig kjøp, men kanskje like god på egen hånd nå vinterstid.

Hovedtyngden av druer er blaufränkisch, men også zweigelt og merlot har funnet veien til disse flaskene. Pannonia natur finnes på en rekke pol på Østlandet, men heldigvis er både den og mange andre fra samme produsent tilgjengelig for alle i bestillingsutvalget.

Kalkundkiesel 2017

Bonustrack: Hvit Kalkundkiesel 2017

Når jeg først er i gang må jeg nesten nevne at også den hvite Kalkundkiesel laget på grüner veltliner, weissburgunder og et par andre mer obskure varianter også har flott frukt med god konsetrasjon; med lett syrlig eple, moden lime og aprikoser fint akkompagnert av hvite blomster. I bakgrunnen skimtes kanskje et forsiktig ungdomsopprør – et lett funky, men sjarmerende preg.

Leave a Reply