Porta Rossa Barolo Bricco Ambrogio 1996

Billig moden Barolo

Jeg hadde ikke hørt om Cantina della Porta Rossa før før en flaske moden Barolo plutselig trakk oppmerksomheten i svalrommet på polet. 

– Det er jo fra en ganske lite kjent produsent. Ja, jeg mener, en helt ukjent produsent, sa han jeg snakket med som var på jobb. – Men det er ganske godt. 

Ofte når jeg smaker moden Barolo er det høytidsstemning rundt anledningen. Det er gjerne produsenter i helt andre enden av kjenthetsskalaen og det er knyttet mye forventning rundt vinen. Det gjør det fort krevende å være nøytral i vurderingen. Kommer denne vinen til å nå opp til stjernene, helt uten alt glitter, stas og oppsnakking? 

Tradisjonell produsent

Porta Rossa er en tradisjonell produsent. De sverger til store botti. Bricco Ambrogio-vinmarken på rundt 300 høydemeter med sør-vest eksponering, i Roddi. Ellers er informasjonen om produsenten sparsommelig på deres egne hjemmesider. Det er tegn til at produsenten har byttet eier på et tidspunkt, og ellers har de holdt på en stund. Det finnes flasker tilgjengelig for kjøp på diverse nettsider med årganger tilbake til sekstitallet. 

Cantina della Porta Rossa Barolo Bricco Ambrogio 1996
Medium intens på duft. Svisker, kandiserte mørke bær, tobakk, rosiner, tjære, nøtter, roseblad. Morkent treverk. Utviklet. 

Høy minus intensitet i munnen. Integrerte, avslepne tanniner. Høy syre, medium fylde. Flotte, lange smaker. Friskere i munnen, og fruktdrevet gjennom hele smaksbildet. Fremstår ikke som sliten, selv om den er fullt utviklet på duft. Godt kjøp. Drikk nå. 89p

Dette er ikke verdens mest komplekse Barolo. Likevel, som jeg hinter til over, har jeg ikke anledning til å drikke moden Barolo hver uke – og sånn er det gjerne for de fleste. Det er vanskelig tilgjengelig – og ofte gjerne dyrt. Denne vinen koster nærmere 600 kr og er dermed heller ikke billig, men gitt lagringstiden og at vinen ikke er overmoden, synes jeg absolutt det er verdt å teste en flaske – sånn for erfaringens del. Og fordi den smaker godt. 

Som om ikke dét skulle være nok, er dette også en åpenbar mulighet til å skaffe seg enda et felt i Nattverdens vin-bingo – så her er det bare å løpe til nærmeste pol, eventuelt bestille fra kilden til all norsk vinbingo – vinmonopolet.no.

Leave a Reply