Raumland Blanc de Blancs 2013 Reserve

Er dette Tysklands beste boblevinprodusent?

Det var tyskerne som oppfant mye av teknikken da de første musserende vinene ble produsert. Kjente navn som Krug, Taittinger og Bollinger skal strengt tatt uttales med tysk aksent. I dag er tyskerne mest kjent for billige musserende viner og at Tyskland er nasjonen som forbruker mest boblevin per hode. Noe er imidlertid i ferd med å skje i kvalitetssjiktet – og én produsent troner helt i toppen.

Vinene til Volker Raumland har vært en slags offentlig hemmelighet blant dem som er “in the know” innen tyske musserende viner lenge. Raumland holder til i Flörsheim-Dalsheim. En søvnig landsby, hvor ingenting skulle tilsi at flere av Tysklands største navn innen vin holder til. Mens naboen Keller har vært sentral for å bygge opp medlemsorganisasjonen VDPs status til enorme høyder, var Raumland det første medlemmet med kun viner laget på méthode traditionelle.

Økologisk siden oppstarten

Raumland har drevet økologisk siden oppstarten og har vært sertifisert siden 2002. Der det er vanlig i Tyskland å sende bort vinen sin for den musserende delen av produksjonen, benytter Raumland egne druer fra deres 10HA vinmark og tradisjonell metode hvor flaskene annengangsgjæres i egne kjellere.

Jeg besøkte Raumland for noen år siden. Volker presenterte selv vinene, mens døtrene dukket opp innimellom. Han var opptatt av at å produsere viner slik de gjør, krever tålmodighet. – Det tar like lang tid å lage vin som da vi begynte i 1984. Og det er sånn det skal være.

En familiebedrift

De to døtrene Catherine og Marie Luise har også gått inn i familiebedriften. Begge hadde først noen år med forretningsstudier, så noen internasjonale opphold ved forskjellige vinprodusenter før de vente hjem til Rheinhessen for å jobbe sammen med faren. – Det bobler musserende vin i årene våre, sier Catherine.

Vinene ligger minst 36 måned på gjærrestene før de degorsjeres. Det gir rike og komplekse viner. De kaller seg selv kompromissløse i sin tilnærming til egen produksjon: – Følsomhet, tålmodighet og kompromissløs omsorg kjennetegner vår musserende vin. Vi legger grunnlaget i vingården: økologiske arbeidsmetoder, stedsspesifikk forvaltning og nøye håndplukking. Vi lager våre basisviner selv. Hver musserende vin er minst tre år på gjæren og får den tiden den trenger.

Raumland Blanc de Blancs 2018

Smaksnotater

Raumland Blanc de Blancs 2018 Brut

100% chardonnay. 36 måneder på bunnfall. Medium intens nese med duft av modne epler, sitron, epleskall, honningmelon, aprikos og urtebakeri. Veldig flotte dufter. Medium+ intens på smak, med toner av epler, epleskall, honning og bolledeig. Høy minus syre, medium fylde, tørr. Fruktig anslag og midtparti, syrlig-salin, evig avslutning. Svært balansert. Svært godt. God konsentrasjon, og et godt kjøp til 340,- 92p HJ

Raumland Reserve Chardonnay Brut 2013

100% chardonnay. 90 måneder på bunnfall. Medium minus intens på duft. Melne epler, bolledeig, toffee, marsipan, mørk sjokolade, urter. Medium+ intens på smak. Røde epler, epleskrell, toffee, fersken, urter. Svært balansert og godt. Salin avslutning. Deilig vin. Er sluttsolgt, men finnes på noen pol. Koster 499,80,- og konkurrerer fint med Champagne i samme prissegment. Jeg synes vinen er på et flott nivå nå, men den tåler minst 2-3 år til i kjelleren. 93p HJ

Raumland Tradition Brut

Rheinhessen, Forbundsrepublikken Tyskland. 88 % Pinot Noir, 12 % Pinot Meunier, økologisk dyrka og handplukka druer. 90 % gjæra i ståltank og 10 % i barrique. Tre og eit halvt år på botnfallet.

Gule eple, bolledeig til heving, hamburgerbrød, seljebark og litt hasselnøtt. Ville gått rett til Champagne blindt. Særs behagelege og reine duftar.

Kremete og lett munnkjensle. Glir frå modne eple til sitron til bringebær i midtpartiet. Ei heftig syre blir så vidt haldt i sjakk av eit honningtouch, men ender opp i fin balanse. Lang avslutning med bringebær og munntørrande kritt.

Herleg sjampanje-mimic som lovar litt meir på snuten enn han gjev på smak, men uansett eit latterleg godt kjøp til godt under trehundrelappen. JTS

Vi har skrevet overraskende lite om musserende vin her på nattverden – men få med deg Håvard Flatlands debattartikkel om Champagne fra nyttårsaften.

Leave a Reply