Smaksnotater Århundrets årgang i Douro

Hvitvin 2018

94 poeng

Guru
Wine & Soul
12,5 % alkohol
Kommer fra en stupbratt vinmark med veldig gamle vinstokker. Laget av en såkalt «field blend», som rett og slett betyr at marken er såpass gammel at vinene ble plantet slik man gjorde den gang, men en enorm rekke ulike druesorter plantet om hverandre. Bortsett fra at innhøstingen tok tid den gang var dette en annen måte å få kombinasjonen av friskhet og modne druer i samme bøtte under innhøstingen, noe som jo ga resultater for portvin. Fin floral duft, innslag av epler og fersken. Integrert eik. Balansert med god syre. Lang. Nok en suksess fra vidunderekteparet Sandra Tavares og Jorge Borges som begge har mange egne prosjekter, men også Wine & Soul som de har sammen.

93 poeng

Redoma Reserva Branco (fatprøve)
Niepoort Vinhos
Alkohol ikke oppgitt
Her er ikke alkoholen oppgitt, da vinen ikke er ferdig. Vi mangler Coche, men den nest beste vinen til Niepoort, Redoma Reserva er en god erstatning. Gamle vinstokker, «field blend» som gir den ekstra dybden denne vinen har. Der Guru er mer elegant og «smalsporet» er dette en vin med mer kraft og trøkk. Dufter litt eik, nydelig duft av blomster og friske, lyse Hardangerplommer og et godt mineralpreg. Delikat, lang og med fin balanse. Smakt dag en og om igjen dag to (fra en annen flaske). Vinen dag to var bedre enn vinen servert dag en.

91+ poeng

Vale D. Maria Vinha de Martim Douro Branco
Quinta Vale D. Maria
Alkoholen ikke oppgitt
Også her gamle vinstokker. Fin eik, duft av blomster, sitrus og kirsebær. Konsentrert, fin balanse. Lang, tørr avslutning. Med en slik suksess er det nesten synd at eiendommen er solgt til vinho verde-giganten Aveleda.

91 poeng

CV – Curriculum Vitae Douro Branco
Van Zellers & Co
Alkoholen ikke oppgitt
Også her er det druer fra gamle vinstokker. Integrert eik. Kompleks med herlig duft av blomster, kamfer, plommer og gule epler samt et streif av mineraler. Kraftig, konsentrert, frisk med lang avslutning.

90 poeng

Carvalhas Branco
Real Companhia Velha
13,5 %
Laget på Viosinho og Gouveio. Litt eik, aprikos og plommer samt modne epler. Fyldig, men frisk.

Mirabilis Grande Reserva
Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo
14 %
80 prosent «field blend» og 20 prosent Gouveio. Gamle vinstokker, stort sett. Noe eik, epler, plommer og sitrus. Fyldig, men velbalansert med lang ettersmak.

Pó de Poeira
Quinta do Poeira
13 %
Mens vi venter på at storebror Poeira skal gjøre seg ferdig med tiden på fat er dette en veldig god erstatning. 100 prosent Alvarinho gjør denne vinen annerledes og til noe spesielt. Frisk, intens med innslag av sitrus og blomster. Bra fylde, god lengde.

Crasto Superior White (fatprøve)
Quinta do Crasto
13,5 %
Laget på Viosinho og Verdelho. Noe eik, epler og noe blomsterduft. Fyldig, rund, men delikat.

Branco da Gaivosa Grande Reserva White
Alves de Sousa
12,5 %
Laget på Malvasia Fina, Gouveio, Rabigato, Avesso og Arinto. Nydelig, delikat duft av lyse epler og blomster. Konsentrert, lang ettersmak.

89+ poeng

Vale de Cavalos White
Pocas

89 poeng

Manoella
Wine & Soul

Séries Touriga Branca
Real Companiha Velha

Reserva Branco
Quinta do Vallado

Quinta da Romaneira Branco Reserva
Quinta da Romaneira

Redoma Branco
Niepoort Vinhos
To flasker ble prøvd. Andre var bedre enn den første.

88+ poeng

Crasto White
Quinta do Crasto

88 poeng

Séries Donzelinho Branco
Real Companiha Velha

Cedro do Noval
Quinta do Noval

87 poeng

Meandro do Vale Meão
Quinta do Vale Meão

3 Bagos
Lavradores de Feitoria

Meruge 2017
Lavradores de Feitoria

86+ poeng

Duas Quintas Reserva White
Ramos Pinto

86 poeng

Quinta do Cidrô Boal
Real Companiha Velha

Altano Reserva White fatprøve
Symington

Passagem White Wine Reserve
Quinta da Rosa Vinhos

La Rosa White Wine Reserve
Quinta da Rosa Vinhos

85 poeng

La Rosa White Wine
Quinta da Rosa Vinhos

Lavradores de Feitoria
Lavradores de Feitoria

84 + poeng

Duas Quintas White
Ramos Pinto

84 poeng

Altano White
Symington

Papa Figos
Casa Ferreirinha

83 poeng

Planalto
Casa Ferreirinha

Vale de Cavalos White
Pocas

Flor das Tecedeiras Branco
Quinta das Tecedeiras

Assobio White
Quinta dos Murcas

82 poeng

Sagrado Reserva Branco
Nova Quinta do Sagrado

Aluzé White
Quinta do Pessegueiro

Prima
Quinta do Vallado

81 poeng

Dourum Colheita
Dourum Vinhos

78 poeng

Flor de S. José Reserva
Quinta de S. José

Tons de Dourum
Dourum Vinhos

75 poeng

Flor de S. José
Quinta de S. José

Musserende vin 2018

87 poeng

Rosé Vértice 2015
Caves Transmontanas
12 %
Laget på Touriga Franca og Gouveio. Lyse moreller. Frisk og med fin blomsterkarakter. God billigrosé.

85 poeng

White Vértice
Caves Transmontans
12,5 %
Laget på Gouveio, Viosinho, Malvazia Fina og Touriga Franca. Enkel, eplete. Forfriskende vin i varmen.

Rosévin 2018

89 poeng

Redoma Rosé
Niepoort Vinhos
12 %
«Field blend», med andre ord gamle vinstokker noe som ikke akkurat er vanlig for en rosévin. Laksefarget med duft av jordbær og lyse moreller. Fin fylde. Delikat, frisk. Sommerdrikke.

88 poeng

Crasto Rosé
Quinta do Crasto
12,5 %
Laget på Touriga Nacional og Tinta Roriz.Jordbær og blomster på duft. Frisk, men også med en viss tyngde. En seriøs Rosévin.

87 poeng

Quinta Nova Rosé
Qunt Nova de Nossa Senhora do Carmo
14 %
Laget på 75 prosent Touriga Francista og 25 prosent Tinta Roriz. Kjempelys på farge, duft av lyse moreller, aprikoser. Frisk vin med god fylde. Litt høy alkohol.

86+ poeng

Vinha Grande
Casa Ferreirinha

85 poeng

Lavradores de Feitoria Rosé
Lavradores de Feitoria

84 poeng

Flor das Tecedeiras Rosé
Qointa das Tecedeiras

82 poeng

Assobio Rosé
Quinta dos Murcas

Rødvin 2017

98 poeng

Quinta da Manoella Vinhas Velhas
Wine & Soul
14 %
«Field blend» og ekstra gamle vinstokker, alle over 100 år gamle, og minst 20 ulike druesorter. Manoella tilhører Jorge Serodio Borges, femte generasjon i familien som har denne flott beliggende eiendommen. Da han og kona Sandra Tavares overtok var mange terrasser ødelagt og husene var mer eller mindre i ruin. Et langvarig oppussingsarbeid nærmer seg slutten. I mellomtiden plukkes det druer fra ekstra gamle vinstokker. Og i 2017 lyktes de virkelig. Innslag av eik, , mørke bær som krekling og bjørnebær. Kompleks, tett, med god struktur. Lang, lang ettersmak. Dette er virkelig bra.

Charme
Niepoort Vinhos
13,5 %
Denne vinen har alltid en eleganse alle andre rødviner i Douro mangler. Eleganse og balanse er alt denne vinen dreier seg om. Ekstra gamle vinstokker som vokser i området rundt Vale de Mendiz. Nydelig duft av kirsebær og blåbær. Delikat, strukturert og kan minne om en god Pinot Noir fra Burgund. Lang avslutning. Står som oppført på lager i Norge av importøren Wine Tailor til en pris på 599,90 kroner.

97 poeng

Batuta (fatprøve)
Niepoort Vinhos
Alkohol ikke oppgitt.
Mørk, dyp med dufter av plommer, moreller og krekling. Fin integrert eik. Fruktig, men fast og konsentrert. Lang avslutning. For lagring.

Pintas
Wine & Soul
14 %
Normalt stjernevinen til Wine & Soul. «Field blend» med ekstra gamle vinstokker som er godt over 80 år gamle. Noe eik, mørk med bær i retning krekling og bjørnebær, Konsentrert, flott vin med lang ettersmak.

95 poeng

Quinta da Oliveirinha Vinha Franca
Alves de Sousa
14,5 %
85 prosent Touriga Franca, 10 prosent Touriga Nacional og fem prosent Sousão. Vinha Franca er på mange måter den mest elegante av druene i Douro, mens Touriga Nacional gir en kraftig og søtlig vin som er perfekt i blandinger. Sousão gir farge og friskhet. Duft av eik (men godt integrert allerede), boysenbær og blåbær. Utrolig god smak. Konsentrert, fruktig og med runde, fine tanniner. Lang ettersmak.

Abandonado
Alves de Sousa
14,5 %
En av mine favorittviner i Douro. Kommer fra en vinmark som var forlatt (abandonado) i mange år. Fortsatt ikke replantet, men de vinstokkene som står igjen er eldgamle og selvfølgelig i en «field blend». Dufter av gammel brygge (tjære og treverk), og mørke bær. Tett, konsentrert, men også balansert. Lang ettersmak.

Quinta do Vale Meão
Quinta do Vale Meão
Alkohol ikke oppgitt
Litt røyk, moreller og blåbær. Tett, konsentrert med fin frukt, litt tannisk, og med lang ettersmak.

Sousão
Quinta do Vallado
14 %
Oppjustert under smakingen da den bedret seg i glasset. Ble smakt to ganger.Kjempemørk, smal, nesten slank. Duft av krekling. Stram, lang og intens. Veldig fin syre, bra lengde.

Quinta Vale de Maria Vinha da Francisca
Quinta Vale D. Maria
Alkohol ikke oppgitt.
Lagd på Sousão, Tinta Francisca, Touriga Franca, Touriga Nacional og Rufete. Lett eiket, duft av mørke bær som bjørnebær, krekling og mørke moreller. Balansert, flott vin med god lengde.

94 poeng

Trans Douro Express – Cima Corgo
Mateus Nicolau de Almeida
13 %
En vin fra opprøreren «Thomas» som til denne serien og til en tilsvarende hvit serie, henter vin fra ulike små plotter i Dourodalen. Sammen med bror, søster og far (Nicolau de Almeida – mangeårig sjefsvinmaker hos Ramos Pinto) har de revet opp gammel vegetasjon og plantet nytt på Quinta de Monte Xisto, som er den eneste eiendommen i Douro sammen med Vale Meão som har sol på deler av eiendommen hele dagen fra tidlig til sent. 2017 av denne er ikke salg ennå, men 2016 er fabelaktig. Denne vinen er kjøpt i Porto og testet i Bergen. Mørk fin duft. Duft av bjørnebær, krekling og blåbær. Røk. Flott frukt, nesten massiv uten å være det. Delikat, elegant og lang samtidig som vinen har dybde og lengde.

Pintas Character
Wine & Soul
14 %
Gamle vinstokker og selvfølgelig «field blend». Mørk farge, duft av mørke bær som krekling, blåbær og bjørnebær. Tannisk og kraftig, likevel balansert og med lang ettersmak.

CV – Curriculum Vitae
Van Zellers & Co
Alkohol ikke oppgitt
Gamle vinstokker. Fin integrert eik. Duft av solbær, dadler, blåbær og krekling. Strukturert. Saftig og sødmefull. Lang ettersmak.

Quinta do Vesuvio (fatprøve)
Symington
Alkohol ikke oppgitt
Fin eik, virker som om eiken lar seg godt integrere i 2017-årgangen hos svært mange. Duft av blåbær, krekling, mørk sjokolade. Tannisk, men med god frukt. God balanse. Lang ettersmak.

Quinta Vale D. Maria Vinha do Rio
Quinta Vale D. Maria
Alkohol ikke oppgitt
Gamle vinstokker. Litt eikepreg. Mørke bær og sjokolade. Runde, fine tanniner. Lang ettersmak.

Quinta Vale D. Maria
Quinta Vale D. Maria
Alkohol ikke oppgitt
Nydelig, delikat duft av moreller og bjørnebær. Strukturert. Balansert. Faktisk litt «lett». Lang ettersmak.

Mirabilis Grande Reserva
Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo
14 %
65 prosent gamle vinmarker med «field blend», resten er Tinta Amarela. Avdempet, flott vin med en viss eleganse. Duft av moreller, blåbær og sjokolade. Tett, tannisk, men balansert. Lang ettersmak.

Pó de Poeira
Quinta do Poeira
14 %
Storebror ligger og godtgjør seg fremdeles på fat. Gamle vinstokker og «field blend». Ren, delikat vin med gule moreller, modne bringebær og litt bjørnebær. Stram, frisk, balansert med lang ettersmak.

 Quinta do Crasto Reserva Old Vines
Quinta do Crasto
14.5 %
Gamle vinmarker, «field blend». Eik, svær, med innslag av furunål, moreller og bjørnebær. Tett, fin frukt. Massiv med bra lengde. Vil trenge mange år i en god kjeller.

93 poeng

Vinha da Coroa
Quinta do Vallado
13,5 %
«Field blend». Igjen duft av mørke bær og noe eik. Strukturert, balansert med en lang ettersmak.

Reserva Field Blend
Quinta do Vallado
14,5 %
Integrert eik og en god dose med mørke bær. Deilig nå, men absolutt en vin for lagring. Lang ettersmak.

Quinta de S. José Vinha Ruy Francisco
Quinta de S. José
14 %
Veldig blåbærdominert med innslag av moreller. Saftig, men også konsentrert med runde fine tanniner. Beste vinen jeg har smakt fra dette huset.

Passagem Reserve
Quinta da Rosa Vinhos
14,5 %
Beste Passagem så langt. Lagd på Touriga Nacional, Touriga Franca og Sousão. Avdempet eik med kreftig duft av mørke bær, røyk og sjokolade.Tett, mørk farge, men også en viss friskhet som trekker opp og ikke gir den så mye syltetøypreg. Lang ettersmak.

Quinta da Romaneira Touriga Franca Vinhas Velhas
Quinta da Romaneira
13 %
100 prosent Touriga Franca. Nydelig duft av boysenbær, solbær og tørt treverk. «Lett», balansert vin. Delikat. Lett bitter avslutning.

Chryseia
Prats & Symington
Alkohol ikke oppgitt
Bordeaux meets Douro in Douro.Det er vel omtrent slagordet her. For noen år siden var dette en kraftbombe uten eleganse og med mye eik. Alt er tonet ned nå, men fortsatt brukes det litt for mye eik. Duft av treverk, dadler, solbær og moreller. Tannisk vin med god smak. Trenger mange år i en god kjeller.

92 + poeng

Redoma Tinto (fatprøve)
Niepoort Vinhos
Alkohol ikke oppgitt
«Field bland». Avdempet duft med innslag av røde bær som modne jordbær og kirsebær. God frukt. Fin balanse. Bra lengde.

Vale da Raposa Sousão
Alves de Sousa
14,5 %
100 prosent Sousão. Litt lett brent karakter, men det gjør ingen ting for det er druetypisk. Det er også den litt endimensjonale duften av solbær og boysenbær. Den kraftige mørke fargen er også druetypisk. Intens, konsentrert.

92 poeng

Símbolo
Pocas
14 %
«Field blend». Duft av røk og mørke bær. Dyp, fruktig, men med fin konsentrasjon. Balansert. Lang ettersmak. På den delikate siden.

Crasto Superior Red (fatprøve)
Quinta do Crasto
14 %
Laget på Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz og Souzão. Duft av eukalyptus, moreller og blåbær. Saftig, men tett og tannisk. Lang ettersmak.

Quinta do Noval Syrah
Quinta do Noval
14,5 %
Duft av svisker og blåbær med en umiskjennelig lett søtlig syrahkarakter. Tett, strukturert. Den beste syrah i Portugal?

Quinta do Noval Touriga Nacional
Quinta do Noval
14 %
Duft av søtlige solbær, moreller og fin eik. Saftig fin Touriga Nacional. Normalt blir endrueviner på denne druen litt svære og «klisne» i Dourodalen, men her er det godt gjort. Balansert, med bra lengde.

Quinta do Noval Reserva
Quinta do Noval
14 %
Laget på Touriga Nacional, Touriga Franca og Tinta Cão. Fin eik. Duft av mørke bær som blåbær og bjørnebær.Tannik, men balansert. Lang og lett bitter avslutning.

Cão Danado
Quinta do Pesseguiro
14 %
Laget på 100 prosent Tinto Cão. Mørk. Dufter av krekling, blåbær og moreller. Stram, slank. Bra lengde.

Quinta dos Murcas Margem
Quinta dos Murcas
13,5 %
Laget på Touriga Franca og Touriga Nacional. Duft av mørke bær som blåbær, bjørnebær og litt vårlig skogbunn. Saftig, fin frukt med bra lengde.

Grande Reserva
Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo
14 %
75 prosent Touriga Nacional og 25 prosent «field blend» med gamle vinstokker.Litt søtlig duft, nok en kombinasjon av årgang og mye Touriga Nacional. Litt eik, solbær og krekling. Tannisk, intens med bra lengde.

Duas Quintas Reserva
Ramos Pinto
14,5 %
Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta da Barca og Sousão. Avdempet eik, noe kvae og mørke bær. Kompleks, strukturert med lang ettersmak. Ofte er denne vinen litt hardt eiket, men i denne årgangen går det veldig bra, dessuten lagrer den lenge.

Quinta dos Aciprestes Grande Reserva
Real Companiha Velha
14 %
Touriga Nacional og Touriga Franca. Duft av mørke bær og dadler. Fin integrert eik. Tannisk, men fruktig. Litt søt, men balansert likevel i denne monsterårgangen. Lang ettersmak.

Manoella
Wine & Soul
14 %
65 prosent Touriga Nacional, 20 prosent Touriga Franca, 10 prosent Tinta Roriz og fem prosent Tinta Francisca. Mye Touriga Nacional gir en litt søtlig inngang. I denne generelt litt søtladne årgangen er det godt at mer elegante druer blandes inn i vinen for å få bedre balanse og struktur. Duft av røde bær, lyse moreller og en komplisert, delikat duft. Tett, saftig og balansert. Anslått butikkpris (ikke i Norge) 12 euro. Det er billig for en så god vin.

91 poeng

Granito L-17
Frey Blend
13,5 %
100 prosent Rufete. Kjøpt i Porto, åpnet og testet i Bergen. Utrolig kul vin. Dette er det nærmeste naturvin du kommer i Douro. 2018 er på vei til markedet, men 2017 kan kjøpes på utvalgte steder som hos Gustavo Leite i Foz i Porto. Litt naturpromp med en gang, men det luftes vekk. Så vakker og fin frukt skal du lete lenge etter. Mørkerøde bær – mye bær. Saftig og lettdrikkelig. Ikke kompleks, bare en vin for ren nytelse.

Vale da Raposa Touriga Nacional
Alves de Sousa
14,5
100 prosent Touriga Nacional. Man skulle nesten tro at 100 prosent av denne druen kombinert med årgangen og også beliggenheten relativt langt nede i Douro-dalen vil gi en søtladen vin. Det er den definitivt ikke. Faktisk går det mot røde bær og boysenbær. En litt avdempet vin. Ren, delikat og konsentrert. Godt gjort.

Quinta da Gaivosa
Alves de Sousa
14,5 %
«Field blend». Her er det mer fruktkompott av mørke bær. Litt eik som er godt integrert. Delikat i sin monstertilværelse. Ved lagring kommer det nok en fin vin ut av det hele.

Quinta da Romaneira Tinto
Quinta do Romaneira
13,5 %
Fin delikat smak, balansert, frisk vin med dufter av moreller og modne jordbær samt en del mørk sjokolade. Bra vin.

Quinta da Romaneira Syrah Apontador
Quinta da Romaneira
14 %
100 prosent Syrah. Mørk, duft av plommer, boysenbær, tørt treverk, litt druetypisk «blod». Sødmefull. Konsentrert. Lang ettersmak.

La Rosa Reserve
Quinta da Rosa Vinhos
14,5 %
Touriga Nacional og en «field blend». Avdempet eikepreg, balansert og delikat. Saftig, men med god struktur. Bra lengde.

Touriga Nacional
Quinta do Pessegueiro
14,5 %
Endruevin på Touriga Nacional. Årgang og drue gjør dette til en litt sødmefull vin, men dette er likevel en avdempet Touriga Nacional. Blomster og moreller. Saftig, strukturert og lang.

Quinta dos Murcas Minas
Quinta dos Murcas
13,5 %
Laget av Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Cão og Tinta Francisca. Nesten alle toppdruene. Litt røyk, mørke bær som bjørnebær. Saftig, men med god konsentrasjon. For en vin som er stipulert til 12 euro i butikk er dette veldig bra.

Referência
Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo
14 %
77 prosent Tinta Roriz, 25 prosent «field blend» fra gamle vinstokker. Duft av røyk, einebær og solbær. Intens og tannisk. Konsentrert med bra lengde.

Quinta do Ataide – Vinha do Arco (fatprøve)
Symington
Alkohol ikke oppgitt
100 prosent Touriga Nacional. Duft av solbær og fioler. Tett, saftig, men også tannisk. Søtlig smak. Bra lengde.

Pombal do Vesuvio
Symington
Alkohol ikke oppgitt
Mørke bær med innslag av pepper. God frukt. Passe intens og noe tannisk. Bra lengde.

Meandro do Vale Meão
Quinta do Vale Meão
14 %
Godt gjort til en vin med stipulert butikkpris på 12 euro. 45 prosent Touriga Nacional, 33 prosent Touriga Franca, 15 prosent Tinta Roriz, fem prosent Tinta Barroca og to prosent Alicante Bouschet. En godblanding med andre ord.

90 poeng

Vertente (fatprøve)
Niepoort Vinhos
Alkohol ikke oppgitt
Beste Vertente ever. Egentlig en enkel vin til en grei pris, men her hjelper årgangen til så det monner. Fin bærfrukt, moreller og blåbær. Saftig, tiltalende med et skikkelig trøkk til så billig å være.

Quinta da Romaneira Petit Verdot
Quinta da Romaneira
15 %
Litt vel høy alkohol, som trekker litt ned. 100 prosent Petit Verdot. Nesten «Nye Verden»-søt. Solbær og bjørnebær. Mørk, saftig, men ganske fyldig også. Noe tannisk. God smak. Lang ettersmak.

Quinta de S. José Reserva
Quinta de S. José
14 %
Duft av furuskog, krekling og blåbær. Saftig. Kraftig med lang ettersmak.

Quinta do Noval Petit Verdot
Quinta do Noval
14,5 %
100 prosent Petit Verdot. Duft av eukalyptus og blåbær. Litt diffus duft. Lett, balansert, tørr, med fin ettersmak.

Crasto Tinto
Quinta do Crasto
13,5 %
Laget av Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca og Tinta Barroca. Mye røk og mørke bær. Opulent. Veldig god frukt. Saftig, tett. I salg i Vinmonopolets Bestillingsliste til 155,90 kroner, et veldig godt kjøp.

Quinta do Pessegueiro
Quinta do Pessegueiro
14,5 %
Touriga Nacional og Touriga Franca samt gamle vinstokker med «field blend». Røyk, moreller og modne jordbær. Konsentrert, saftig. Flott smak.

Duas Quintas
Ramos Pinto
14,5 %
Her er det alt mulig oppi. Først og fremst Touriga Nacional og Touriga Franca, men også en blanding av Tinta Roriz, Tinta da Barca, Tinta Barroca, Sousão og Tinto Cão. Nydelig duft, noe av det beste på lenge fra Ramos Pintos vanlige rødvin. Duft med vekt på blåbær og bjørnebær. Strukturert. Flott vin med god lengde. På Vinmonopolet til en pris på 193 kroner, det gjør den til et spesielt godt kjøp.

Quinta dos Aciprestes
Real Companhia Velha
14 %
Laget på Touriga Nacional og Touriga Franca. Mørk, blåbær, bjørnebær og einebær. Tett, strukturert. Flott vin.

Roquette & Cazes (fatprøve)
Roquette & Cazes
14,5 %
Douro meets Bordeaux. Touriga Nacional, Touriga Franca og Tinta Roriz. Enkel, litt røkaktig med innslag av krekling og bjørnebær. Balansert, flott smak.

Touriga Nacional
Quinta do Vallado
14,5 %
100 prosent Touriga Nacional. Solbær og boysenbær samt røk. Lett brent karakter. Søtlig duft og smak. Saftig. God, lang avslutning.

89 poeng

Dourum Reserva Old Wines
Dourum Vinhos
14 %

Sagrado Grande Reserva
Nova Quinta do Sagrado
15 %

Pocas Reserva Tinto
Pocas
14 %

Post Scriptum
Prats & Symington
Alkohol ikke oppgitt
På Vinmonopolet til en pris på 269,90 kroner.

Quinta de S. José Touriga Nacional
Quinta de S. José
14 %

88 poeng

Dourum Colheita
Dourum Vinhos
14 %

Boa-Vista Reserva (fatprøve)
Quinta da Boavista
14 %

Quinta da Romaneira Touriga Nacional
Quinta da Romaneira
14 %

Quinta da Romaneira Reserva
Quinta da Romaneira
14 %

Dourosa
Quinta da Rosa Vinhos
13,5 %

Assobio
Quinta dos Murcas
13,5 %

Quinta do Ataíde
Symington
Alkohol ikke oppgitt

Vale de Cavalos
Pocas
13,5 %

87 poeng

3 Bagos Reserve
Lavradores de Feitoria
14 %

Sagrado Reserva
Nova Quinta do Sagrado
14 %

QLE Tinto
Quinta da Rosa Vinhos
14 %

Quinta de S. José Grande Reserva
Quinta de S. José
14 %

Douro Superior
Quinta do Vallado
14,5 %

Evel Reserva
Real Companhia Velha
13,5 %

86 poeng

Callabriga
Casa Ferreirinha
13,5 %

Quinta das Tecedeiras Reserva (fatprøve)
Quinta das Tecedeiras
14 %

Cedro do Noval
Quinta do Noval
14 %

Altano Reserva
Symington
Alkohol ikke oppgitt

85 poeng

Lavradores de Feitoria
Lavradores de Feitoria
13 %
En stipulert utsalgspris til bare 4,30 Euro er meget bra for denne vinen.

Aluzé
Quinta da Pessegueiro
14.5 %

Altano Organic
Symington
Alkohol ikke oppgitt

Vinha Grande
Casa Ferreirinha
13,5 %

84 poeng

Flor das Tecedeiras
Quinta da Tecedeiras
14 %

Tons de Dourum
Dourum Vinhos
13,5 %

Prazo de Roriz
Prats & Symington
Alkohol ikke oppgitt

Portvin 2017

100 poeng

Quinta do Noval Nacional
Quinta do Noval
19,5 %
Smakt i Porto. Ble bragt ned til meg fra Quinta do Noval samme dag og åpnet i butikken deres hvor jeg fikk muligheten til å sitte så lenge jeg ville og teste så mye jeg ville. Siden 1931 har denne vinen hatt legendestatus, 1931 Nacional er den dyreste portvinen noensinne på auksjon verden rundt. Ekstremt sjelden. Alltid den desidert dyreste av alle når den slippes, på mange måter portvinens svar på Romanée Conti. Dette er kompakt og tett. Likevel så tilgjengelig, så balansert, delikat og med lang, lang ettersmak. Kompleks vin med lag på lag. Først primærfrukt av mye krekling, men også fioler, blåbær og moreller samt modne jordbær etter en stund. Faktisk litt «spicy». Duft av tørt, fint treverk. Det er mye Sousão i blandingen noe som gir både tett farge og god friskhet. Likevel søt. Alt kommer an på balansen mellom syre og søthet. Denne vinen er ikke bare konsentrert, men også superbalansert. Dette er deilig nå, men det er en vin som er bygd for å vare. Dette er andre gang i mitt liv jeg gir 100 poeng til en helt ny vin. Enestående vin. Bedre blir det ikke, bare annerledes.

99+ poeng

Dow’s Vintage Port
Symington
Alkohol ikke oppgitt
Her er jeg nær ved å gi 100, men det er også min preferanse for den tørre stilen til Dow som nok skiller meg litt ut i forhold til mange andre vinanmeldere. Hadde en samtale med Paul Symington for et par år siden og spurte han om hvilken portvin som han har smakt som han synes er best. Raskt kom det, Dow 1966 er en av mine aller største vinopplevelser, svarte han. Rart at jeg er nesten av samme mening. Dow 1966 er nemlig også for meg en av topp fem av alle portviner jeg har smakt. Heldigvis har jeg smakt den tre-fire ganger så det er greit å memorere den. Her tror jeg Symington har klart det igjen, om det blir 100 poeng vil tiden vise. Den vil klart overleve meg med mange tiår. Mørk, dyp med flott tørr smak. Duft av krekling, solbær og blåbær. Stram, men balansert. «Tørr» og veldig lang ettersmak. Dette er nesten slik de lagde vin i gamle dager, ikke akkurat den mest delikate vinen akkurat nå, men gi den 30 til 60 år så vil den åpenbare seg som en fenomenal vin.

Niepoort Vintage (fatprøve)
Niepoort Vinhos
Alkohol ikke oppgitt
«Field Blend» fra druer fra gamle vinstokker. Her har vi så delikat som en ung portvin kan bli. Dirk van der Niepoort og Nick Delaforce klarer å få en monsterårgang til å være tiltrekkende som ung. At man ikke finner at vinen er for søt er en hemmelighet Niepoort har dyrket frem. Niepoorts Vintage Port er alltid en av de søteste, selv om det ikke virker slik. Men det er også den som oftest har høyest syrenivåer som oppveier sødmen og får vinen til å fremstå som en tiltrekkende, delikat og forførende vin som ung. Men den vil også lagre som sine forfedre i 1927, den formidable 1945, 1970 og 1977. Mørk med fint lilla skjær, klassisk Niepoort under Dirk van der Niepoort. Mye krekling, blåbær og litt solbær. Et fint anstrøk av tørt treverk. Sier det igjen; så delikat, så balansert og med en fenomenal lengde. Drikk nå eller om 50 år.

99 poeng

Ramos Pinto Vintage
Ramos Pinto
19,5 %
Lagd på Touriga Nacional, Touriga Franca, Sousão og en blanding av druer fra gamle vinstokker. Igjen en nydelig vin i den delikate stilen. På mange måter er Ramos Pinto det selskapet som legger sin stil med vekt på balanse og at vinen skal være delikat allerede som ung. Vekt på røde bær. Frisk, balansert, samtidig konsentrert og med lang ettersmak. En virkelig flott vin.

98 poeng

Quinta do Noval Vintage
Quinta do Noval
19,5 %
Laget på Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Sousão og Tinta Roriz. Veldig bra vin. Konsentrert, litt på vei mot en «tørr» stil. Duft og smak av røk og mørke bær. Lang vin som bør få minst 25 år på langs.

Quinta do Vesuvio’s Vintage Port
Symington
Alkohol ikke oppgitt
Nesten svart med et klart innslag av krekling, men også blåbær og einebær. Tett, konsentrert, men balansert. I den «tørre» stilen. Utrolig lang ettersmak. Dette er en flott vin som trenger 20 år minst på langs, vil nok være kjempegod om 50 år også.

97 poeng

Pintas
Wine & Soul
20 %
Dette er den beste vintagen jeg har smakt fra Sandra Tavares og ektemannen Jorge Borges. Druer fra en stupbratt vinmark med «field blend» fra skikkelig gamle vinstokker. Avdempet duft med innslag av krekling, blåbær og litt bjørnebær. Også en vin i den delikate stilen. Balansert og lang ettersmak.

96+ poeng

Graham’s Vintage Port
Symington
Alkohol ikke oppgitt
Jeg har et veldig ambivalent forhold til Graham’s. Grunnen er at de ofte virker veldig søte. Mange andre tiltrekkes av dette. Men i de rette årganger blir det klaff, og med litt alder kan den vise seg frem som en veldig sjarmerende vin. Som vanlig er denne også på den søte siden med innslag av plommer og krekling, moreller og syltede frukter. Massiv, lang ettersmak. Dette vil nok gå seg til om 20 til 30 år.

Quinta Vale D. Maria Vintage Port
Quinta Vale D. Maria
Alkohol ikke oppgitt
Druer fra gamle vinstokker. Flott duft av fioler, krekling, solbær og bjørnebær. Søt, men det balanseres mot god syre. Konsentrert og med lang ettersmak.

96 poeng

Quinta das Carvalhas
Real Companhia Velha
20 %
Druer fra gamle vinstokker i en «field blend». Søt med innslag av moreller, solbær og blåbær. Balansert. Flott delikat vin. Beste fra Real Companhia på lang, lang tid.

Quinta de Ervamoira
Ramos Pinto
19,5 %
Lagd på Touriga Nacional, Touriga Franca, Sousão, Tinta Barroca og Tinto Cão. Søte g gode druer sammen med stramme og friske druer. En god kombinasjon. Duft av røde bær samt krekling. Bæraktig smak, med fin balanse og lang ettersmak.

Quinta do Vallado Vintage Port
Quinta do Vallado
19,5 %
40 prosent Touriga Nacional, resten fra gamle vinstokker i en «field blend». Vinen lages av Francisco Olazabal fra Quinta do Vale Meão. Mørke bær som solbær og krekling. Også litt røde bær som modne jordbær. Søt. Tett og konsentrert. Lang avslutning.

Quinta do Vale Meão Vintage Port
Quinta do Vale Meão
19,5 %
Kjempemørk. Lett «brent» duft med mørke bær som blåbær og krekling i tillegg. Vale Meão var den eneste eiendommen i Douro med sol hele dagen på ulike steder på eiendommen inntil Monte Xisto kom på markedet nylig.Tett, søt smak med lang avslutning.

Quinta da Romaneira Vintage
Quinta da Romaneira
19,5 %
70 prosent Touriga Nacional og 30 prosent Touriga Franca. Duft av søtlige, modne solbær, svisker og blåbær. Smaken bedre enn duften, men søt, balansert med nok friskhet til å tåle sødmen. Lang ettersmak.

QLR Vintage Port
Quinta da Rosa
20 %
En blanding av Touriga Nacional, Touriga Franca og Sousão.Lett, tiltalende vin i den delikate gata. Solbær og blåbær samt et fint innslag av blomster. Søt, men god balanse gir en frisk og fin avslutning. Lang ettersmak.

95 poeng

Porto Vintage (fatprøve)
Kopke
20 %
Lagd av 50 prosent Touriga Nacional og 50 prosent fra gamle vinstokker fra Quinta de São Luíz. Jeg var så heldig å få være førstemann til å smake denne vinen etter at den hadde roet seg litt og før den skulle tappes på flaske. Til og med før vinmakerne. Smakt hos Sogevinus i Gaia. Litt lukket. Duft av bjørnebær, plommer og lakris. Tett, søt, men strukturert med en relativt «tørr» smak. Bra lengde.

Burmester Vintage Port (fatprøve)
Burmester
20 %
Denne også ble smakt på samme måten som Kopke hos Sogevinus i Gaia. 5o prosent Touriga Franca, 45 prosent Touriga Nacional og 5 prosent Sousão. Normalt er denne vinen mer delikat enn Kopke, men akkurat nå står den frem som en større og kraftigere vin enn Kopke. Men, vinen har også en viss eleganse. Duft av svisker, solbær, mørke moreller, krekling og sjokolade. Også innslag av røde bær.
Balansert og elegant. Beste Burmester på lenge.

Alves de Sousa Vintage Port
Alves de Sousa
19,5 %
Laget av Sousão, Touriga Nacional, Touriga Franca og noe fra gamle vinstokker i en «field blend». Duft på den røde siden. Moreller og jordbær, litt røyk og også innslag av mørke bær og kandiserte fioler. Tett og konsentrert, med lang ettersmak.

Cockburn’s Vintage Port
Symington
Alkohol ikke oppgitt
Veldig mørk med innslag av krekling, kandiserte solbær og med et innslag av lett røk. Relativt «tørr». Frisk, fin avslutning.

94+ poeng

Warre’s Vintage Port
Symington
Alkohol ikke oppgitt
Litt diffus men det tar seg opp i glasset. Mørke bær over i svisker, men også krekling og blåbær. På den lett «tørre» siden, med fin friskhet. Lang ettersmak.

93+ poeng

Pocas Vintage Port
Pocas
19,5 %
«Field blend». Avdempet fin duft av mørke bær. Som krekling og moreller. Søt, men med nok friskhet til at det blir en balansert vin. Lang ettersmak.

93 poeng

Vintage
Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo
19,5 %
Gamle vinstokker. «Field blend». Duft av krekling og en litt brent karakter. Søt, men fin syre skaper god balanse. Tett.

92+ poeng

Quinta da Gaivosa Vintage Port
Alves de Sousa
19,5 %
Laget av Touriga Nacional og Sousão samt fra en mark med «field blend». En delikat vin med vekt på røk, kandisert frukt, plommer og solbær. Fruktig og med fin friskhet fra Sousão og gamle vinstokker. God å drikke nå, men fra 2035 til 2055 vil den nok vise seg fra en helt annen side.

92 poeng

Vintage Port
Quinta do Crasto
20 %
Veldig gammel vinmark med «field blend». Svær, søt og opulent med vekt på plommer og moreller. Søt smak, likevel bedre smak enn duft.

Vintage Porto
Van Zellers & Co
Alkohol ikke oppgitt
Gamle vinstokker. Duft av kandisert frukt og solbær. Lett brent karakter. Konsentrert. Søt. Bra avslutning.

90+ poeng

Quinta Porto
Ferreira
20 %
48 prosent Touriga Nacional, 35 % Touriga Franca, 3 prosent Sousão og 14 prosent fra gamle vinstokker. Lett, delikat duft av blåbær og solbær. Søtlig. Blir i letteste laget.

89 poeng

Dourum Vintage Port
Dourum Wines
20 %

Vintage Port
Quinta de S. José
19,5 %

Vintage 2017
Quinta do Pessegueiro
19 %

88 poeng

Sagrado Ruby Reserva
Nova Quinta do Sagrado
20 %

Quinta Seixo Vintage
Sandeman
20 %

Tre rødviner fra Basislisten til Vinmonopolet

Disse tre rødvinene er å få i de aller fleste Vinmonopolbutikker i Norge (i Basislisten), alle er veldig gode kjøp. Kjøpt inn på et utsalg i Åsane i Bergen og smakt mot hverandre hjemme hos meg.

87 poeng

Niepoort Fabelaktig 2017
Niepoort Vinhos
14 %
Denne vinen har jeg fulgt fra den spede begynnelse da den kun ble laget for det tyske markedet og senere det sveitsiske før den gjorde sin seiersgang jorda rundt, inkludert i Norge. I starten var antallet flasker lite. Jeg spurte Dirk van der Niepoort om han ville lage den uansett hvor stor den blir. Da svarte han: Nei, jeg gir meg på 100.000 liter, kanskje 200.000 liter. Men aldri over det. I dag lages det langt over det antallet, alt kjøpt inn, men med Niepoort-maskinen som bestemmende part. Den er blitt Niepoorts pengemaskin. Men på grunn av årgang 2017 er dette nå en knallvin til kroner 144,90. Duft av røde bær som kirsebær, lyse moreller og bringebær, men også litt mørke innslag. Saftig, men tett, strukturert og balansert.

84 poeng

Douro 2017
Lavradores de Feitoria
13 %
2 liter pappvin til kroner 274,90. Har aldri smakt denne så god. Alltid en av de beste pappvinene i Norge, men her overgår den seg selv. Flott vin med preg av et fat fullt av både mørke og røde bær, spesielt solbær og jordbær. Litt fersk, men tiltalende frukt. Sødmefull, tørr avslutning. Roper på en grill og grillmat.

82 poeng

Porrais 2017
Quinta de Porrais
13 %
20 prosent Sousão (sikrer friskhet og farge), 45 prosent Touriga Nacional og 35 prosent Touriga Franca. Eies av Casa Santos Lima som lager gode billigviner som Espiga utenfor Lisboa. Med seg på laget har de fått Francisco Olazabal som sjefsvinmaker fra Quinta do Vale Meão. Litt usikker på denne boksen da jeg har smakt den før og jeg husker den som bedre. Likevel, en meget god pappvin som gir deg mye for pengene. Saftig vin med innslag av røde bær og litt tørket frukt. Passe trøkk. Relativt tørr. God matvin, men også som et uhøytidelig glass når det måtte passe. Server den lett avkjølt (14 til 15 grader).

Ein tanke på “Smaksnotater Århundrets årgang i Douro

Leave a Reply