Etappe 8 – Jura

Cremant de Jura: De sykler ikke gjennom La Combe de Rotalier, rytterne i TdF i dag. Men gjennom Jura skal de, og som vindistrikt kan Jura vanskelig nevnes uten å nevne det biodynamiske domainet Jean Francois og Anne Ganevat. De holder til nettopp i den lille bygden La Combe, hvor de dyrker 8 1/2 Ha med vinmark, hvor familien har plantet utrolige 17 forskjellige druesorter. I tillegg til egne druer, lager de også viner på innkjøpte druer med en tidvis herlig disrespekt for vanlig kutyme i Frankrike for å følge vinmarkenes stedstilhørighet i blandingen av vinen. En av vinene er sågar en mix av druer både fra Beaujolais og Jura i skjønn forening.

Jean-Francois jobbet i 10 år for prestisjeprodusenten Jean-Marc Morey i Bourgogne, og vinene hans bærer preg av det i sin eleganse. Spesielt de hvite vinene er burgundisk i stilen – og konkurrerer både stilmessig og prismessig. Negociantvinene til Ganevat er tilgjengelig på noen av de norske polene og er gode kjøp. Det er også vinene laget av druene fra egne vinmarker, men disse kommer i svært lite monn til Norge. Disse er stort sett mer kostbare, og er bare tilgjengelig på noen få, utvalgte serveringssteder. Om du finner et sted som selger disse edle flaskene (nudge, nudge), så spandér gjerne en liten slurk på servitøren din óg (nudge, nudge). For dette er sjelden vare å smake på.

Ganevat lager også en musserende Cremant de Jura, som vi har tatt med oss her i dag.

Annen Juravin? Les Linns artikkel her!

Ganevat Cremant de Jura “La Combe Rotalier” NV

Råhonning, moden sitron, lyng, røde epler, grønne urter. Medium intens, medium+ syre, tørr. Medium fylde, medium+ kompleks, medium+ dybde. Svørt godt skrudd sammen. Syrlig avslutning. 91p

Langs TdF-ruten, i Arbois, holder en annen av topprodusentene i Jura til – nemlig Domaine André et Mirelle Tissot. Litt større enn Ganevat, kultiverer Bénédicte og Stéphane Tissot 35 Ha her, men fordelt på 28 forskjellige cuvéer. Også disse driver biodynamisk og er kjent for sine lavintervensjonsviner.

Tissot er også kjent for sitt ønske om å ta vare på de lokale vinstilene: vin de paille og vin jaune, hvor førstnevnte er en søtvin og sistnevnte er en floroksidert vin i tørr sherrystil. Begge vinene fra Tissot er gode, og vin jaunen er kanskje spesielt interessant til kraftige fiskeretter på tørrfisk, og kanskje spesielt baccalao.

Også Tissot lager svært gode musserende, i en litt rikere stil enn Ganevat

Tissot Cremant de Jura NV

Røde epler, epleskall, ferskenskall, marsipan, grønne urter, lilla blomster. Medium+ syre, tørr, medium intens, medium kompleks, medium+ lengde. Fruktig, med syrlig, fruktig avslutning. 88p

Likte du denne artikkelen? Følg oss på Facebook!

Leave a Reply