Byggherrene.

Brødrene Réol og Amaury Beaufort er travle gutter.

De pusser opp den over 500 år gamle gården hvor de lager vinen sin. Dessuten pusser de opp det de kaller slottet. Det er et gammelt kråkeslott som er enda eldre enn gården. Chateaux’et ligger på en liten topp ovenfor gårdsbygningene, hvor jeg sikkert kunne ha sett utover vinmarkene – hvis det ikke hadde vært for at det er helt mørkt, og dessuten regner kraftig. Slottet brant for 22 år siden og ble nesten totalskadet. De gjør all rehabilitering av bygningsmassen selv.

En stund virker det som om de tror at jeg er en representant fra en eller annen historieforening, med en spesiell interesse for ubetydelige herskapsbygninger. Familien familien flyttet først til Polisy for et par   år siden. Da hadde de allerede drevet økologisk siden 60-tallet. Opprinnelig er de fra Marne.

beaufort02

Vi står i noe som kan ha vært et gammelt fjøs, og som kan bli en slags bar eller et lager – eller smakerom. I det vi går inn i den eldste delen av bygget, blir tonen en annen. Det vil si, jeg sier “i det”, men på dette tidspunktet har vi stått inne i et tomt, rått og fuktig ombyggingsprosjekt i nesten en time – og jeg kan mer enn jeg vil om enkelte lokale restaureringsteknikker.

– Vi er den eneste familien i Champagne som bruker lokal gjær til annengangsgjæringen i flasken.

– Hva mener du?

– Stort sett kjøper man gjær for annengangs gjæring. Det finnes mange gjærtyper som er kultivert for å sette i gang nettopp dette. Vi bruker den gjæren som finnes i kjelleren. Den finnes i taket, i veggene – og har blitt en del av bygget. Det er den gjæren vi bruker.

– Hvordan gjør dere det?

– Det er vanskelig. 5 liter liqueur de tirage (en blanding av basevin og sukker) spontanfermenterer for 500l champagne, og så tilsetter vi det til vinen i flaskene. Vi vet aldri hva som skjer. Noen år er gjæren veldig aktiv, andre ganger kan det ta opp til 2 år før gjæringen i det hele tatt starter. Noen ganger, vel, starter det ikke i det hele tatt.

– Men dere eier også noen eiendommer i Bourgogne, hvorfor satser dere ikke på det? Hvorfor vil dere lage musserende vin?

– For det første, kan musserende vin bevares over veldig lang tid. Det blir et tidsbilde. For det andre… vel… liker vi det.

Beaufortbrødrene lager mellom 25- og 40 000 flasker vin hvert år. Alt gjøres for hånd, alt fra remouage (vridning av flaskene i spesielle stativer, for å samle bunnfall og døde gjærceller i flaskehalsen) til degorgering (selve fjerningen av bunnfallet, hvor man slår av bruskorken (sic!) og bunnfallet skytes ut).

Ein tanke på “Byggherrene.

Leave a Reply