Det nye burgund

Nattverden møter Gavin Chanin for en prat rundt hans viner. Gavin Chanin lager flotte viner i burgundstil i California.

En vedvarende forelskelse

GC: Jeg begynte å lage vin i 2004. Da drev jeg og studerte kunst – men ble jeg bare hodestups forelsket i vin. Jeg ville lage old school vin fra California. Tidlig på 2000-tallet var det ingen som laget vin i den stilen – alle var opptatt av å få høyest mulig Parker-scores og laget monstrum av noen viner. Så jeg investerte alle pengene jeg hadde for å lage seks fat med vin.

Det er tydelig at forelskelsen ikke har gitt seg for Gavin Chanin. Han utstråler en slags stille intensitet heller enn den overøsende jovialiteten som er så typisk for solskinnsstaten California.

Les Jan Tore sin artikkel om Lo-Fi Gamay.

HJ: Jeg er spent på hvordan du tenker rundt din egen vinproduksjon. Hva er Gavins metode?

GC: Jeg leter alltid etter gamle vinstokker og mange av vinene jeg lager kommer fra stokker som ble plantet tidlig på 70-tallet. Vinene er stort sett laget på samme måte: jeg bruker 15% ny eik, ellers nøytral fransk eik. Vinene gjennomgår 100% malolaktisk gjæring i fat før den får ligge på bunnfallet i ca 15 måneder. Når det har gått mellom 15 og 17 måneder blir vinen flasket ufiltrert.

Det californiske terroir

Chanin er innom mange falsetter av den moderne historien i California, fra tradisjonell burgundisk tradisjon på 50- og 60-tallet, over Parkers påvirkning hvor folk begynte å lage voldsommere og voldsommere viner – og til dreiningen på det tidlige 2000 – tallet, deler av produsentene begynte å dreie i en lettere og mer terroirdrevet retning, slik som ham selv.

Gavin Chanin

HJ: Hva er det som gjør California til en god region for vinproduksjon?

GC: California har et fantastisk klima for chardonnay og pinot noir, men det er vanskelig å finne godt jordsmonn for vindyrking.

HJ: Du spesialiserer deg jo innen pinot og chardonnay, de to druene som har kanskje klarest adresse i Burgund. Er det med et lite nikk dit du lager vinene dine?

GC: Jeg blir ofte beskyldt for å prøve å lage burgundere. Det er ikke det som driver meg; jeg jobber med gamle vinstokker og gamle teknikker som vi har stjålet fra Burgund – men med californisk jordsmonn under den californiske solen!

Gavin Chanin er positiv til fremtiden for vinene sine. Han forteller om et tydelig økende marked både i USA, men spesielt også Europa – som nå står for rundt 50% av salget deres.

GC: Vi har vært heldig med druematerialet vårt og hvor det kommer fra. Flere av vinmarkene vi jobber med er regnet blant de beste i California. Etter som burgundprisene går uendelig oppover – og oppover – og oppover, har vi funnet et klart marked for våre viner, spesielt i USA men også i Europa. Vi treffer på mange av kriteriene for burgundfansene. Vinene våre både både eldes godt, og kan flyttes på, og de har en svært liknende aromatikk som vinene fra Burgund, avslutter Chanin.

Chanin og Lutum Wines.

Smaksnotater

Lutum Sanford & Benedict PN 2015
California, Usa Lukket, lette bringebær og kirsebærtoner. Fiol. Medium intens i munnen, medium+ syre, medium- fylde, høy- konsentrasjon, svært balansert og lang. Flott og svært balansert vin med et langt liv foran seg. Dette er skikkelig godt! Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, småvilt og fugl, pizza / pasta.

539,90 kr (bestilling) | 93 poeng 

Chanin Sanford & Benedict 2015
California, Usa Lukket, hint av stein og kirsebær. I munnen, kirsebær, rå mandel, kirsebærstein, grønne urter. Medium+ syre, medium- fylde, medium+ kompleksitet. Tørr. Medium+ lengde. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, småvilt og fugl.

499,90 kr (bestilling) | 89 poeng 

Chanin Bien Nacido Pinot Noir 2015
California, Usa Noe lukket på duft, steinaktig og kjøttaktig, kirsebær, kirsebærstein, noe lett vanilje. I munnen medium fylde, medium syre, bløt munnfølelse, lilla blomster, saftig avslutning. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau.

489,90 kr (bestilling) | 86 poeng 

Lutum Durell Chardonnay 2015
California, Usa Medium intens nese. Blomster, smør, honningmelon, honning, gule epler, vanilje. Medium fedme, medium+ syre, medium+ kompleksitet, medium+ dybde, tørr. Tydelig saltaktig avslutning. Svært lang. Passer til: Grønnsaker, fisk, lyst kjøtt, salat. 

479,90 kr (bestilling) | 91 poeng

Lutum Sanford & Benedict Char. 2015
California, Usa Plantet i 1971. Elegant nese, blomsterpollen, sitrus, friske gule epler, honning, smør. Medium intens, steinaktig på smak, medium fylde, medium+ syre, medium+ konsentrasjon, medium+ dybde, medium+ lengde. Tørr. Litt kornet avslutning. Ung. Passer til: Ost, grønnsaker, fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, pizza / pasta, salat.

479,90 kr (bestilling) | 90 poeng 

Chanin Bien Nacido Vineyard Chardonnay 2015
California, Usa Smør, modne gule epler, popcorn, timian, gule blomster. I munnen høy fylde, medium(+) syre, medium+ kompleksitet, medium dybde, medium lengde, tørr. Noe blomsterpollen i munnen. Litt kornete avslutning. Passer til: Ost, grønnsaker, fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, pizza / pasta.

419,90 kr (bestilling) | 88 poeng 

Hold deg oppdatert på hva vi driver med. Følg oss på Facebook!

Leave a Reply