Vinskredderen

Roar Aune og konen Petra Lohmann forlot alt i Norge for å gå all inn på vinproduksjon i Portugal i vingården Aune Lohmann.

– Jeg har et håp om at mitt yrkesliv skal fortone seg slik: først 20 år i motebransjen hvor jeg designet klær, så 20 år som lærer for Årstad videregående og nå 20 år som vinbonde i Dão.

Roar Aune har planene klare. Han har hatt et langt hvor han har jobbet med mote og tekstil. Flere av oppdragene bragte ham til Portugal for å kjøpe klær og tekstiler, og slik forelsket han seg i landet.

Hør episoden Spotify

– Da jeg skulle gå av med pensjon så oppdaget jeg at jeg ville få nokså mye mer i pensjon enn det jeg hadde regnet med. Da bestemte jeg og min kone Petra oss for å satse på vinen. Etter lang tids leting landet vin på Portugal.

Quinta das Mercês

De fant et gammelt vinhus ved navn Quinta das Mercês, som vi har valgt å markedsføre med mitt og min kones etternavn – derav Aune Lohmann. Det hadde tidligere vært en av landsbyens store vingårder, men hadde stått til nedfalls i lang tid. Området er et av de eldste i Portugal, og her har det vært dyrket vin siden romertiden – selv om det knapt fantes druer på vinrankene da de startet.

– Det var en bratt læringskurve da vi startet. Vi overtok vingården i juli, og det fantes jo noen druer på de gamle vinbuskene som stod på eiendommen. Av de ble de 70 liter vin, og den drakk vi med velbehag – men vi forstod jo at her måtte vi gjøre noe. Heldigvis fikk vi kontakt med ønologen Virgilio Loureiro som ville hjelpe.

Fortsatt er ekteparet og Virgilo gode venner, og han fortsetter med å gi gode råd for å sette viner fra Dão på kartet.

– Hvis jeg skulle peke på hva jeg synes er den ideelle vinen så ville rødvinene vært knusktørr med ganske markante tanniner. Den ville vært fruktig med komplekse, lange smaker som en slags fruktblomstring når du snur vinen rundt i munnen. På hvitvinssiden en forholdsvis fruktig, blomstrete, mineralsk smakskompleksitet – og det er slik viner i Dão-området er – faktisk, sier Aune.

Aune Lohmann Alfrocheiro Tinto 2017

Skogsbær, grønne urter, timian, karamell, vanilje. Kledelig, integrert fat. Bløtt anslag, fruktig-eiket midtparti, strammer seg litt opp mot slutten. Medium syre, medium fylde, lav+ tannin. Både gitt prisen og kvaliteten her, burde dette være en folkevin. Hvorfor drikker folk ting som Marques de Caceres når dette finnes? Godt kjøp!
Passer til: Lyst kjøtt, storfe, lam og sau.
159,90 kr (bestilling)

Aune Lohmann Jaen 2017

Mørke bær, sjokolade, tørkede mørke krydder, krekling, timian. Medium syre, medium+ fylde, lav+ tannin, tørr. Modne bær og fyldig anslag og midtparti. Strammer seg kledelig opp mot slutten av smakskurven. Svært god vin til prisen!
Passer til: Småvilt og fugl, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat.
159,90 kr (bestilling)

Aune Lohman Reserva Tinto 2016

Lav+ intens på nesen, rød frukt: jordbær, knuste moreller, røde blomster. Tiltalende nese. Medium syre, medium fylde, lav+ tannin. Tørr. Elegant anslag, fruktig midtparti og fruktig, syredrevet slutt. Lette tobakkstoner i avslutning.
Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau.
169,90 kr (bestilling)

Flasken vi fikk med den hvite Branco var dessverre korket, men Jan Tore har skrevet et flott innlegg om vinen her.

Ein tanke på “Vinskredderen

Leave a Reply