Nude Tuesday + Spy Valley Easy Tiger Sauvignon Blanc 2020

Nøken Tisdøg, også kjent som Nude Tuesday, er en språkforvirrende film. Den utspiller seg nemlig på det fiktive språket Zøbftańlik, som er en slags parodi på skandinaviske språk slik de høres ut for newzealandere. (For meg høres det mest ut som Ylvis som snakker tulle-nederlandsk.) Filmskaperne har gått imponerende grundig til verks når de har skapt et nytt språk fra bunnen av, for så å øve det inn med skuespillerne, til de kan det godt nok til å improvisere på noe som høres konsistent ut. 

Vi møter et avdanket par ved navn Laura og Bruno. Ekteskapet deres har mistet gnisten. Men da de får et gavekort på en samlivsterapi-leir bestemmer de seg for å gi det en sjanse. På den idylliske resorten Wøndeulä i storslått Newzealandsk fjellandskap møter de den karismatiske sex-guruen Bjorg Rasmussen. Han bedriver ukonvensjonelle metoder som involverer mye nakenhet og eksotiske dyr. Høres ikke det ut som et bra utgangspunkt for en rar film?

Jeg synd det er et morsomt og besnærende univers filmen legger frem. Jeg blir sittende i fascinasjon og beskue absurditene; det hele virker så frigjort fra alt annet som foregår for tiden. Tullespråket tilfører en ekstra dimensjon av underliggjøring. At vi må lese undertekster for å forstå hva de sier er vel ikke så spesielt. Men her har altså filmskaperne har gitt tekste-jobben til utvalgte komikere, og bedt dem om å tolke fritt fra det ikke-eksisterende språket – uten å gi dem noe manus eller andre ledetråder. Så teksten vi leser blir et nytt narrativt nivå med sine egne finurligheter og vitser. Er ikke det litt genialt da?

Til dette tullballet trenger vi ikke en kompleks vin. Det holder med noe lett og friskt. I denne kategorien mener jeg å ha funnet et lite røverkjøp i Easy Tiger fra Marlborough-produsenten Spy Valley. Sauvignon blanc er druen New Zealand har gjort seg bemerket med, og denne utmerker seg ved å være spesielt klartenkt og lettlabbet i stilen. Beskjedne 9.5% alkohol, som gjør at den kommer gunstig ut av det norske avgiftsregimet: til 119 kroner er dette den billigste vinen jeg har anbefalt her. En annen fordel, som også kan være en ulempe avhengig av hvem du spør, er at du kan drikke mer av den før du blir helt rar.

Spy Valley Easy Tiger Sauvignon Blanc 2020 - Varenummer 11982201 - Kr 119,90

Leave a Reply