Roadgames + Robert Oatley Signature Series Cabernet Sauvignon 2019

Roadgames (1981, norsk tittel: Glohet asfalt) ser ved første øyekast ut som et innslag i slasher-sjangeren, fra selveste gullalderen for denslags, som i følge mitt leksikon er 1978-84. Og med sjangerens aller største stjerne Jamie Lee Curtis, selv om hun bare har kanskje 20 minutter skjermtid. Men i en sjanger som er full av masseproduserte B-filmer skiller denne seg ut på absolutt alle områder. Den er en kunstfilm-perle i grisebingen, full av sofistikerte visuelle løsninger og en overflod av idéer, som får meg til å tenke på både Hitchcock og De Palma. Filmatisk gull!

Vi følger trailersjåføren Pat, spilt av Stacy Keach som aldri har vært mer karismatisk. Han kjører en trailer full av griseslakt som skal leveres i Perth. For å ha noen å snakke med har han ikke en hund, men en dingo i passasjersetet. De to kjører dag og natt, og for å få tiden til å gå liker Pat å kommentere biler de passerer, de får passet påskrevet. Av og til rigger han opp munnspillstativet så han kan spille for dingoen uten å ta hendene av rattet. Han er i det hele tatt en høyst original protagonist.

Men en natt ser han noe som, når han legger to og to sammen, må være et mord. En av de andre trailersjåførene på samme rute er, må være massemorderen, han de snakker om på nyhetene. Pat oppfatter dette i forbikjørende fragmenter, og så klarer han ikke å la være å stikke fingrene sine i det. Plottet blir som en slags Hitchcocks Rear Window på 18 hjul.

Roadgames tar oss på en reise fra Melbourne til Perth, og filmens mest minneverdige locations er gjennom Nullarbor Plains, den flate treløse sletten som er verdens største stykke kalkstein. Det dyrkes ikke vindruer her, men sletten ligger midt mellom vinregionene South- og Western Australia. Hvis det hadde vært litt mer vegetasjon på ruten så tror jeg at jeg hadde valgt en Shiraz. Men den forblåste outbacken gjør at det føles mer riktig med en Cabernet Sauvignon.

Robert Oatley Signature Series Cabernet Sauvignon 2019 kommer fra Margaret River – bare 27 mil igjen til Perth. Den gir meg akkurat det jeg vil ha av denne druen: Dype yppige toner, mørkfruktig og saftig, god konsentrasjon. Med en prislapp på under to hundre er den helt imponerende ren i uttrykket.

Leave a Reply