Speak No Evil (2022) + Castell’in Villa Mitt Toscana 2010

Gleden og smerten ved Toscana-turisme. Det er lett å la seg forføre av de pittoreske florentinske åsane. Pakketur med kokkekurs, lær å lage gnocchi. Vin til lunsj, den kirksebærsyrlige sangiovese-magien. Kulturtanter, flagrende gevanter. Bistecca alla Fiorentina. Panzanella. Det er lett å la seg rive med og plutselig tror du at du har et helt spesielt vennskap med et nederlandsk par som er på samme pakketur som deg. 

Det er dét som skjer med den danske småbarnsfamilien i skrekkfilmen Gæsterne (norsk tittel: Speak No Evil). Når de så kommer trygt hjem til den trygge sosialdemokratiske hverdagen mottar de et brev fra det nederlandske paret som de fikk så god kontakt med der nede. En invitasjon til å komme på besøk til landstedet deres, barna lekte jo så fint sammen, det hadde vært trist om de ikke kunne treffes igjen. Og det henger en skrekkfilm-fornemmelse over det fra begynnelsen – selvfølgelig må de ikke reise til Nederland. Men det er vanskelig å takke nei til en så voldsomt hyggelig invitasjon?

Filmen begynner som en Ruben Östlund-aktig satire, der vi observerer hvor brysomt det er å navigere i sosiale situasjoner, der vi ler og verker like mye av det… For så å utvikle seg til noe mer Michael Haneke-aktig, et nådeløst determinisme-drama der humoren er kvelt og uroen er altoverskyggende… Før den i tredje akt blir noe mørkere enn alt det forutgående kunne forlede en til å mistenke. Et mareritt om menneskelig avgrunn. Gæsterne er det mest foruroligende jeg har sett på lenge, og jeg er sikker på at regissør Christian Tafdrup tar det som en hedersbetegnelse.

Til dette diabolske verket drikker jeg en vin som er laget for Toscana-elskere, sånn som i filmen. Mitt Toscana 2010 er et resultat av at kjendiskokken Dag Tjersland har fått laget en vin som supplement til kokeboken med samme navn. Hvis det høres litt vel folkelig ut, så er den produsert av anerkjente Castell’in Villa, og dermed er kvaliteten sikret. Det er en forførerisk sangiovese, og 12 års alder gir den en dybde som er sjelden i prisklassen. Det er lett å la seg rive med. Men hvis jeg skal gi bare ett råd, så må det være å alltid møte verden med et skeptisk blikk.

Speak No Evil kan sees på norske kinoer fra 16.09.2022
Castell'in Villa Mitt Toscana 2010 - Varenummer
 9382001 - Kr 275

Ein tanke på “Speak No Evil (2022) + Castell’in Villa Mitt Toscana 2010

Leave a Reply