Haart Attack Riesling 2020

Haart attack and wein

Jeg kan ikke huske at Julian Haart-feberen har vært så hissig som den er i år. Få produsenter kan forvente å selge ut restsøte viner på kun uker, slik tilfellet ble med Haarts Goldtröpfchen Kabinett. Den særegne Haart Attack er utsolgt fra leverandør, men en haug med pol har oppfattet at denne rieslingen er det nye gullet og den finnes dermed fremdeles i polhyller over det ganske land.

Byttet vinmark med Keller

Julian Haart holder til i Piesport i det sentrale Mosel. Han har gått i lære hos Egon Müller og Klaus Peter Keller som er vintysklands desidert mest berømte vinprodusenter. Vinene deres oppnår de høyeste prisene av noen vin i Tyskland.

Haart laget sin første årgang i 2010, fra vinmarken Ohligsberg. Året etter, i 2011 fulgte oppkjøpene av vinmark i Goldtröpfchen og Schubertslay. I 2018 gjorde han et bytte hvor Keller får disponere Haarts Schubertslay mot at Haart får lage vin av en parsell i Kellers Frauenberg.

Haart Attack Riesling 2020

Det er ikke tvil om at læretiden hos de to rieslingmestrene har påvirket Haarts vinstil. Vinene viser en superren frukt med en syre som sitter som et sverd i munnen. Ettersmaken har et steinaktig, salint preg som er tydeligst i Ohligsberg- og Goldtröpfchenvinene. Haart Attack, som er blant Haarts enkleste, har en presis syre og tydelig sitrus- og blomsterpreget rieslingfrukt. Syren er, jeg hadde nær sagt selvsagt høy, og man må sette pris på syredrevne viner for at vinen skal falle i smak. Vinen drikker godt nå, men et par år på langs vil nok gjøre den enda mer harmonisk. Drikk den innenfor 5 år til sjømat, eller som opptakt til festen.

Tom Waits Heartattack and Vine

Det er noen artister som tar bolig i sinnet ditt, som følger deg hele livet. Tom Waits er en sånn artist. Jeg var 14 eller 15 første gang jeg hørte Tom Waits. Jeg hadde kjøpt albumet Swordfishtrombones. Jeg ble umiddelbart grepet av den mystiske forestillingsverdenen til Waits, evnen til å suge inn, omslutte og oppsluke lytteren i løpet av en setning eller to. We sailed tonight for Singapore, they’re all as mad as hatters here. Det skal ikke mer til.

Heartattack and Vine er tittelsporet fra albumet med samme navn. I et intervju Waits gjorde i 1980 sa han Waits: I was in a bar one night on Hollywood Boulevard near Vine Street, and this lady came in with a dead animal over her arm, looking like she’d obviously been sleeping outdoors. She walked up to the bartender and said, “I’m gonna have a heart attack,” and he says, “Yeah, right, you can have it outside.” I thought that was pretty chilly. So I re-named Hollywood Blvd. “heartattack.”

Sangen beskriver den dekadente jakten på det som får deg til å føle deg bra, uten tanke for konsekvensene – et konsept som ikke akkurat er fremmed for en mangeårig utelivsarbeider. Selv velger jeg meg riesling heller enn china white, men hey – who’s to judge?

Boney’s high on china white, shorty found a punk, don’t you know there ain’t
No devil, there’s just god when he’s drunk, well this stuff will probably kill
You, let’s do another line, what you say you meet me down on heartattack and
Vine.

Leave a Reply